Historie

slider9De historie van Herberg de Witte Gans begint bij Hermannus Mans Tijhaar geboren 9 juli 1869. In 1893 kocht Hermannus 12 are grond van de landbouwer Berend Klink. Mans was bakker en hij liet door de Hoonhorster timmerman van de Vegt een bakkerij annex kruidenierszaak bouwen.

De zaak was gevestigd naast de toenmalige Lentheschool en lag vlakbij het Overijssels kanaal waar toen redelijk druk vrachtverkeer was. In 1910 werd vanuit Heino de Nieuwe Dalfserweg aangelegd. Het verkeer nam nog meer toe en Tijhaar besloot het bedrijf uit te breiden met een café: Landzicht. De huidige lindebomen die voor het pand staan zijn nog geplant door de Tijhaar’s.
Tot 1974 bleef het bedrijf in handen van de familie Tijhaar. Toen het werd verkocht trok de nieuwe eigenaar het woonhuis en het winkelgedeelte bij het café en gaf het een nieuwe naam: d’ Olde Bakker. Het café, discotheek, snackbar wisselde regelmatig van eigenaar.

In het voorjaar van 1997, kocht de huidige eigenaar het pand in vervallen staat. Een jaar lang werd er verbouwd met het huidige restaurant als resultaat. Omdat er vroeger in de streek rond Heino en en Dalfsen veel ganzen werden gehouden en er nog veel namen zijn die aan deze tijd herinneren werd besloten het restaurant een nieuwe naam te geven: Herberg de Witte gans.

315x305 oldebakker201x315 historie2315x305 historie3
231x315 historie1

Reacties zijn gesloten.